dilluns, 12 de març del 2012

Lo temps de la fiertat


Ei fenit lo temps de la vergonha


La frase, en occità, ('Qu'ei fenit lo temps de la vergonha e que comença lo temps de la fiertat!') l'ha pronunciada aquest cap de setmana a Tolosa François Bayrou, un dels candidats a la presidència de la República Francesa. El cap del Moviment Democràtic, bearnès ell mateix, ja s'havia distingit en el passat per la seua defensa de l'occità i de les altres llengües minoritzades de l'hexàgon. I si bé hi ha qui creu que només en fa un ús simbòlic a mi em sembla que no es pot menystenir el senyal que comporta. Especialment pels catalans.

A Tolosa,immediatament després dels occitans, Bayrou ens va nomenar als catalans, abans que no als bascos o els bretons. I va remarcar que el futur és de la convivència i la pluralitat. Ell és segurament una excepció en la política francesa, tan jacobina! però ha entès que per obrir-se pas entre els dos grans partits, entre Sarkozy i Hollande, la defensa de les llengües i les cultures també és un emblema potent. I això en un hexàgon on simplement no exístiem és ja una victòria per ella mateixa.

Una victòria, això sí, treballada per moltes generacions de lluitadors i de polítics marginalitzats, per dècades d'escoles i cantants, per l'esforç d'associacions i partits que s'han negat a acceptar això que ara Bayrou també denuncia: que a França hi ha gent que pensa que tot el poder ha de ser en les mans d'uns pocs, uns pocs que viuen amb el poder de decidir sobre tot i sobre cada cosa, fins i tot sobre la llengua que parlem a casa. Això ha estat la república durant dècades però això no té perquè ser sempre. Amb moltes dificultats algunes coses comencen a canviar, de forma notable al nostre país, però cal que canvien molt més encara i més de pressa. En el calendari una cita pròxima on sumar esforços: el 31 de març quan farem a Perpinyà el lipdub per la llengua mentre es manifesten a Kemper els bretons, a Baiona els bascos, a Ajaccio els corsos, a Tolosa els occitans i a Estrasburg els alsacians.

Vicent Partal, director@vilaweb.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada