dissabte, 15 d’octubre del 2011

La coherència textual

La coherència és la propietat del text que dóna compte del significat global d’un text, de què parla, quina informació ofereix i com s’organitza aquesta.


Perquè un text siga coherent haurem de tenir present:
1. La quantitat i qualitat de la informació.
2. L'organització i estructuració de la informació.
3. La no-contradiccióentre les idees exposades.
4. La progressió temàtica de la informació coneguda i la nova.


Malauradament ens trobem massa sovint amb textos que contravenen aquesta propietat textual i fan que la nostra vida s'assemble a la d'aquell Prometeu encadenat a una columna, sotmés a la repetició del càstig dia rere dia.

Agafem com a exemple qualsevol dels programes que la televisió ofereix diàriament: tertúlies de sobretaula on els periodistes passen hores i hores sense dir absolutament res de nou, telenovel·les on l'acció no avança tot i la successió de capítols. No hi ha informació nova, no hi ha progressió temàtica... fins i tot, de vegades, no hi ha tema.

A l'àmbit acadèmic també en trobem d'exemples que vulneren la coherència: alguns alumnes extremen la quantitat d'informació irrellevant als exàmens quan no han estudiat massa, i emplenen fulls i més fulls sense avançar dades. La quantitat i qualitat d'informació es ressent amb l'escassedat d'idees principals, amb la inexistència de progressió temàtica, amb l'excessiva repetició d'idees, amb la contradicció d'algunes d'elles o la defectuosa relació entre les parts.

Us anime a lluitar contra la incoherència: no seguiu programes de televisió que no us aporten informació interessant i nova i, sobretot, pareu esment d'aquest apartat en afrontar un examen.

1 comentari:

  1. Gràcies company per ajudar-me a completar l'explicació sobre la coherència!

    ResponElimina