dimarts, 27 de març del 2012

Dossiers - Estelles, poeta de meravelles - Cap. 566


“Poeta de meravelles, Vicent Andrés Estellés” és el títol del documental amb què Dossiers vol retre homenatge a qui està considerat l'Ausiàs March del segle XX. Per això, el reportatge fa un passeig poètic pels seus versos, que parlen de la vida i de la mort, de l'amor, del sexe, de la misèria, de la fam i del poble. Versos escrits amb paraules senzilles, clares i directes, però que als seus poemes adquireixen un valor líric altíssim.

El 27 de març de 1993 Estellés moria a València i deixava escrits milers i milers de poemes que han marcat les últimes generacions de valencians. Al documental podrem gaudir dels versos del poeta recitats per ell mateix. L'escoltarem en diferents moments de la seua vida, parlant del que, per a ell, és la família, l'amor que professa per Isabel, la seua dona, o la profunda tristesa i el dolor que pateix quan mor la seua filla de només tres mesos. I també de la passió que sent pel seu país.

En el reportatge, Dossiers recorda la figura de l'Estellés més íntim, el marit, l'amant, el pare i el iaio, i ho fa amb els testimonis dels seus fills i néts. També l'amic, el periodista i el poeta, amb la veu dels estudiosos de la seua obra i d'aquells que han cantat els seus versos i dels que compartiren amb ell moments i emocions, com ara el cantautor Paco Muñoz, el pintor Rafa Armengol, el poeta Jaume Pérez Montaner i el professor de literatura de la Universitat de Cambridge Dominic Keown.

Dossiers mostra en este reportatge una part del llegat d'Estellés. Entre els documents que podrem vore, hi ha el manuscrit de Llibre de Meravelles i altres versos immortals del poeta de Burjassot. Per a la realització del documental l'equip de Dossiers ha disposat de la col·laboració de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, que declarà Vicent Andrés Estellés escriptor de l'any 2012.

Reportatge
Dissabte 24 de març a les 21.55h pel Canal 9.
Dimarts 27 de març a les 21h pel Canal 9/24


Dossiers - Estelles, poeta de meravelles - Cap. 566

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada